Stoom
Die
stoom proses word gesien as ’n baie gesonde metode van gaarmaak. Kos word gaargemaak
deur ’n byproduk wat vrygestel word wanneer vloeistof gekook word. Die byproduk
word stoom genoem, en as gevolg van die hoë temperature maak dit alle skadelike
bakterie dood en maak die kos gaar. Die tekstuur van die kos verander ook en maak
dit meer aangenaam om te eet.
Die
metode word verder gesien as een van die beste metodes om kleur en
voedingstowwe te behou in groente, omdat dit nie uitgewas word deur die warm
water waarin dit lê wanneer dit gekook word nie.
Daar
is ’n hele paar verskillende metodes wat gevolg kan word om by die eindproduk
uit te kom.
·
Atmosferiese of laedruk- stoom
Kos word gaargemaak deur die stoom van die kokende vloeistof
deur of direk in kontak met die stoom te wees of indirek. Die houer waarin die
kos geplaas word, is geseël sodat daar nie van die stoom ontsnap tydens die
proses nie. ’n Voorbeeld hiervan is wanneer water in ’n pan geplaas word met ’n
rakkie bo-oor. Die rakkie word so geplaas dat die kos nie in aanraking met die
water is en dit eerder gekook as gestoom word nie.
·
Hoe druk stoom
Hiervoor benodig jy ’n hoë druk stomer (Stoompot). Die druk
binne die stomer verhoog en so ook die temperatuur wat dan help met die
gaarmaakproses. Vandag kry on selfs die elektriese weergawe van die stoompot en
beslis die moeite werd om in te belê.
Die
meeste kosse is geskik om in die vorm van stoom gaargemaak te word en sluit in
die meeste groente, vis en sponspoedings.
’n
Paar basiese tegnieke kan ook help om jou lewe soveel makliker te maak.
·
Maak seker dat die houer of vorm wat jy gaan gebruik in goeie
toestand is.
·
Wanneer jy vormpies gebruik smeer die binnekant goed met olie
of vet om te verseker dat die eindproduk maklik uit die vormpie sal kom.
·
Maak seker dat die vormpies eweredig gevul is.
·
Wanneer jy ’n gereg maak, soos gestoomde poeding wat bedek
word met papier of foelie is dit belangrik om seker te maak dat dit genoeg
spasie laat vir wanneer die poeding uit sit en rys.
·
Wanneer meer as een item gaar gestoom word soos byvoorbeeld
meer as een vormpies poeding, help dit wanneer die vormpies met gelyke
hoeveelhede gevul sal wees, omdat dit sal verseker dat dit eweredig en gelyk
kook.
·
Werk baie versigtig met stoom toerusting en gedurende die
stoom proses omdat die stoom wat gevorm is van baie hoë temperature is en die
vel sal brand.
Gestoomde groente:
Soos
voorheen genoem is stoom een van die gesondste manier om groente gaar te maak. Baie
meer van die voedingstowwe bly behoue asook kleur, wat dit net soveel meer
aanloklik maak om te eet.
Die
meeste groentesoorte kan gestoom word, waarvan die beste eindresultate kom van
wortels, blomkool, spruitkool (broccoli), aspersies, Brusselse spruite, ertjie
en artichokes.
Sny
jou groente in kleiner dele, sodat die stoom proses aangehelp kan word en die
groente vinniger gaargemaak kan word as wanneer daar groter dele is wat sal langer
neem om te stoom. Nadat die groente gereed is, kan jy dit van die pot verwyder
en in yswater plaas. Dit sal help om die gaarmaak proses te stop en steeds jou
groente daardie krakerige tekstuur besorg. Maak net seker dat jy dit nie yskoud
bedien nie en verhit dit so bietjie voor opdiening.
Die
ontdekking van mikrogolfoonde het weereens ons lewe net soveel makliker gemaak
en hoef groente nie meer net op die stoof gestoom te word nie. Natuurlik neem
dit ook net ’n paar minute selfs op die stoof. Al wat jy nodig het, is ’n
glasbak geskik vir die mikrogolf en kleefplastiek. Plaas die groente binne die
bak en maak toe met die plastiek. Laat ’n klein hoekie van die bak oop sodat
bietjie van die stoom ontsnap om ’n ontploffing te voorkom.
Dit
neem gewoonlik nie meer as 5 minute om groente gaar te stoom nie, maar sal
afhang van die soort groente gebruik en hoe dik die stukkies is.
Ek
het dit goedgedink om so bietjie van ’n aanduiding hier te gee.
Blomkool 6 min
Groenboontjies 5 min
Spruitkool
(Broccoli) 5 min
Aspersie 4 min – 6 min (afhangende
van dikte)
Brusselse
spruite 10 min
Wortels 6 min – 8 min (afhangende
van die dikte)
Groenboontjies 5 min
Ertjies 3 min
Gestoomde vis
Vis
droog vinnig uit en verloor sy delikate geur ook baie gou wanneer dit nie
korrek voorberei word nie, en daarom is die sekerlik een van die beste metodes
om vis gaar te maak. Vis kan wel deur ’n verskeidenheid metodes gaargemaak word.
Suurlemoen
gestoomde Vis:
4 wit vis filette (Stokvis (“Hake” )
of enige ander ferm wit vis)
1 ui fyngekap
62.5 mℓ gekapte pietersielie
5 mℓ vinkel fyn gekap
15 mℓ paprika
30 mℓ suurlemoensap
Sout en peper na smaak
Metode:
·
Plaas visfilette op ’n
vierkantige stukkie foelie, groot genoeg om die filette in toe te vou.
·
Sprinkel filette met res
van die bestanddele
·
Vou die foelie toe sodat
dit ’n pakkie sal vorm
·
Plaas in die oond en bak
teen 180 ̊C vir 30 min
Die feit dat die fillet toegedraai is
in die pakkie sal veroorsaak dat die stoom nie kan ontsnap nie en die filette
gaarmaak.
Gestoomde
Zulu Brood (ujeqe)
2 ½ koppies koekmeel
1 dessertlepel suiker
Genoeg warm water sodat ’n deeg gevorm
kan word.
2 t droë kits suurdeeg
Knippie sout
Olyfolie / margarien (om die sak mee
te smeer)
Metode:
·
Meng al die bestanddele
saam en laat staan op ’n warm plek sodat dit kan rys.
·
Neem ’n winkel plastieksak
en smeer dit goed met olyfolie aan die binnekant (jy kan ook margarine gebruik).
·
Nadat die deeg behoorlik
gerys het plaas jy dit binne die plastieksak en knoop dit toe.
·
Sit nou die sak binne-in
’n pot met kokende water bo-op ’n waaier stomer of selfs net ’n draadrakkie wat
pas binne-in ‘n pot en verhoed dat die deeg in die water staan.
·
Laat die water kook vir ’n
uur en kyk van tyd tot tyd dat die pot nie droog is nie.
·
Na ’n uur kan die brood
getoets word deur ’n mespunt of stokkie daarin te druk en te kyk of dit skoon
uitkom
Eet
gerus die heerlike eg Suid Afrikaanse brood saam met ’n stew of sop.
Gestoomde poeding
Om
te onthou
Eerstens
moet vorms met digte deksels, wat hitte bestand is gebruik word om die poeding
in te stoom. Indien jy nie sulke vorms het nie kan enige vorm gebruik word en
kan jy dit bedek met ’n dubbele laag waspapier of aluminiumfoelie wat styf
vasgebind is met ’n tou sodat die stoom binne sal bly.
Smeer
die binnekant van die vorm asook die deksel behoorlik met botter. Dit help dat
die poeding maklik uit die houer sal kom.
Vul
die houertjies net twee-derdes met die beslag. Dit is belangrik, omdat die
poeding nog gaan rys terwyl dit gestoom word.
Plaas
die houertjie binne-in ’n pot met kokende water en maak seker dat die houertjie
ongeveer halfpad in die kokende water staan.
Laat
die water slegs prut en maak seker dat jy voortdurend ’n ogie hou sodat dit nie
droogkook nie.
Plaas
die deksel van die pot op sodat die stoom en die hitte binne kan bly.
Wanneer
die poeding gaar is, kan jy dit vir ’n paar tellings in koue water plaas en die
houer dan omkeer sodat dit maklik sal uitkom.
’n
Wenk is om die gestoomde poeding net so rukkie weer in die oond te plaas sodat
dit ’n bietjie drooggemaak kan word teen die kante.
Vinnige
gestoomde poeding
125 mℓ koekmeel
30 mℓ suiker
30 mℓ bakpoeier
1 eier
Melk sodat bestanddele gemeng kan
word tot ongeveer ’n pannekoek beslag
15 mℓ goue stroop
15 mℓ botter
Metode:
Smelt die botter en goue stroop saam
en gooi aan die onderkant van die houer.
Meng die res van die bestanddele goed
saam totdat ongeveer ’n pannekoek deeg gevorm word en gooi in die houertjies.
Plaas die die houertjies in a groot
genoeg pot en vul halfpad met kokende water. Dit is nie nodig om dekseltjies bo
die houertjies te plaas nie, maar plaas die deksel van die pot op.
Stoom vir ongeveer 30 min of tot
gaar.
Bedien met vla, ’n sous van jou keuse
of room.
Die is net ’n basiese resep en kan
met verskeie variasies aangepas word.
Wel, liewe vriende ek hoop dat daar
sommer baie lekker gestoom gaan word die week totdat ons weer gesels.
Onthou,
stuur aan ons daardie heerlike resepte wat jy by die huis kook en hou ons op
hoogte van wat in jou kontrei gebeur.
Kook
liefde
Die Vet Sjef
No comments:
Post a Comment